Посольство Словакии на Украине :: Новини
   Новини

меню
Новини
Словаччина
Посольство
Консульський відділ
Словаччина-Україна
Документи
Посилання
Мапа сайту
Контакти

ПОШУК

До уваги заявників на оформлення дозволу на проживання в Словацькій Республіці!
Дата публикации: 11.01.2012

Інформація щодо змін Закону про перебування іноземців №404/2011, чинний від 01.01.2012 (закон №48/2002 втратив чинність).


 

1.          Згідно §31, іноземець (громадянин країни з візовим режимом) може подати заяву на оформлення дозволу на тимчасове проживання також у відділенні Поліції для іноземців, якщо іноземець перебуває на території Словацької республіки на законних підставах.

 

2.          Згідно §32, заявник на оформлення дозволу на проживання повинен надати у Консульському відділі всі необхідні документи, інакше заява не може бути прийнята.

 

 

3.          Види дозволів на проживання:

1. Дозвіл на тимчасове проживання, залежить від мети:

-            підприємницька діяльність

-            працевлаштування

-            індивідуальна діяльність

-            навчання

-            воз’єднання родини

-            дослідження та розробка

-            статус словака, що проживає закордоном

-            статус особи, що довгостроково проживає в іншій країні ЄС

-            блакитна карта ЄС

2. Дозвіл та постійне проживання:

-            постійне проживання строком на 5 років  (заява подається  в Консульському відділі або в Поліції для іноземців)

-        постійне проживання на невизначений строк (заява подається тільки в     Поліції для іноземців)

-        постійне проживання іноземця, що має статус особи з довгостроковим     проживанням в іншій країні ЄС (заява    подається тільки в Поліції для     іноземців)

 

4.        Консульський відділ, що приймає заяву на оформлення дозволу на проживання, має провести індивідуальну співбесіду з метою попередньої оцінки його заяви. Консульський відділ письмово підготовить по результатах співбесіди протокол, який додається до заяви та заявник повинен його підписати. Протокол виготовляється державною мовою (словацькою). Якщо заявник не розуміє державній мові, він може на власні кошти запросити (протягом 3 днів) перекладача, який би йому переклав зміст протоколу.

 

5.       Стосовно підприємницької діяльності:

         Згідно §32 частини 2 п. d), заявник повинен також надати фінансове забезпечення підприємницької діяльності у формі випису з підприємницького рахунку.

 

6.          Новий закон також вводить новий привід для відмови в оформленні дозволу на проживання: якщо умови проживання іноземця не відповідають мінімальним вимогам згідно §62 f) Закону №355/2007 Про охорону, підтримку та розвиток громадського здоров’я  та про зміну та доповнення деяких законів - §8 част.1 Наказу Міністерства охорони здоров’я  Словацької Республіки №259/2008.

 

7.         Згідно §37-41 Умови Блакитної карти ЄС (Modrá karta EÚ)

           Інститут блакитної карти дає можливість іноземцю, який виконував висококваліфіковану працю через працевлаштування, вїжджати, перебувати та працювати на території СР. Висококваліфіковане працевлаштування, для здійснення якого необхідна вища професійна кваліфікація, яка підтверджується документом про вищу освіту або документом про виконання більше 5-річної професійної практики у відповідній сфері, що є на порівняно однаковомі рівні з вищою освітою (закон №293/2007 §2, 24 та 28 Про визнання професійних кваліфікацій), виданий Центром для визнання документів про освіту Міністерства освіти СР (Підтвердження про можливість висококваліфікованого працевлаштування, видане Департаментом інформаційно-консульстаційних послуг Центру праці, соціальної політики та родини в Братиславі).

 

8.          Рішення про дозвіл на працевлаштування

            Якщо відділення Поліції для іноземців розгляне заяву на проживання, іноземцеві поліція надішле письмове повідомлення з інформацією про дату початку дії дозволу на проживання.


версія до друку |  на початок сторінки

Copyright © 2005 Посольство Словацької Республіки в Україні.
Всі права захищені. Правова інформація про
матеріалами сайту. Розробка та дизайн

Slovak